Stichting Prentenkabinet Van der Linden

beverwijkprentenkabinet en wijkaanzeeprentenkabinet
Home > Beverwijk > Onderwerpen > Kunst en monumenten > Openbare Kunstwerken
Keramische tegels RKZ
Zet zes dozen wijn bovenop elkaar en je hebt een idee voor een kunstwerk. Tenminste. zo verging Lubertus Jacobus Swaanswijk, beter bekend onder de naam Lucebert. Deze cobra schilder/dichter die vanaf de jaren vijftig tot de bekendste Nederlandse kunstenaars behoorde, zette zich in 1993 aan de tekentafel en maakte een ontwerp. Een meer dan tien meter hoge zuil zou moeten worden bekleed met keramische platen, die hij zelf bij het keramisch atelier Structuur ’68 in Den Haag met glazuur zou beschilderen. Het lot besliste anders; Lucebert overleed op 10 mei 1994, middenin het uitvoeringsproces van deze zuil. Het ontwerp was echter gedetailleerd genoeg om het door iemand anders te laten voltooien. Keramist Henk Trumpie maakte het af. De directie van het Rode Kruis Ziekenhuis kocht het beeld aan ter gelegenheid van de afronding van een reeks moderniseringsmaatregelen. Dat viel duurder uit dan verwacht. Men had dan wel 1% van de bouwsom beschikbaar voor het kunstwerk, op de kosten voor de funderingsaanpassingen die voor deze loeizware zuil moesten worden aangebracht, had men niet gerekend. Gelukkig sprong de stichting VSB-fonds bij. Het monument, het laatste werk van Lucebert is door mevrouw Tony Swaanswijk, weduwe van Lucebert,  in mei 1995 onthuld.  

Bron: Blik op Beeld, Tekstbureau Zonneveld & Thöne i.o.v. gemeente Beverwijk, 2006.
Foto en bewerking: Co Backer
Keywords: bwijk Openbare Kunstwerken

Keramische tegels RKZ

Zet zes dozen wijn bovenop elkaar en je hebt een idee voor een kunstwerk. Tenminste. zo verging Lubertus Jacobus Swaanswijk, beter bekend onder de naam Lucebert. Deze cobra schilder/dichter die vanaf de jaren vijftig tot de bekendste Nederlandse kunstenaars behoorde, zette zich in 1993 aan de tekentafel en maakte een ontwerp. Een meer dan tien meter hoge zuil zou moeten worden bekleed met keramische platen, die hij zelf bij het keramisch atelier Structuur ’68 in Den Haag met glazuur zou beschilderen. Het lot besliste anders; Lucebert overleed op 10 mei 1994, middenin het uitvoeringsproces van deze zuil. Het ontwerp was echter gedetailleerd genoeg om het door iemand anders te laten voltooien. Keramist Henk Trumpie maakte het af. De directie van het Rode Kruis Ziekenhuis kocht het beeld aan ter gelegenheid van de afronding van een reeks moderniseringsmaatregelen. Dat viel duurder uit dan verwacht. Men had dan wel 1% van de bouwsom beschikbaar voor het kunstwerk, op de kosten voor de funderingsaanpassingen die voor deze loeizware zuil moesten worden aangebracht, had men niet gerekend. Gelukkig sprong de stichting VSB-fonds bij. Het monument, het laatste werk van Lucebert is door mevrouw Tony Swaanswijk, weduwe van Lucebert, in mei 1995 onthuld.

Bron: Blik op Beeld, Tekstbureau Zonneveld & Thöne i.o.v. gemeente Beverwijk, 2006.
Foto en bewerking: Co Backer

Groene_kikkeragp.jpg hoek_Westertuinen_Laan_van_Bloisagp.jpg Jan_de_Wind_Kerkstraat,_naast_de_Wijkertorenagp.jpg Joods_gedenkteken_Breestraat__Beverhofagp.jpg Keramische_tegels_RKZagp.jpg Kerkstraat,_voor_de_toren_van_de_Grote_Kerkagp.jpg Kunst_Meersteinagp.jpg Kunst_Meersteinagp~0.jpg Laan_der_Mensenrechtenagp.jpg