Stichting Prentenkabinet Van der Linden

beverwijkprentenkabinet en wijkaanzeeprentenkabinet
Home > Beverwijk > Onderwerpen > Kunst en monumenten > Openbare Kunstwerken
Openbare Bibliotheek Kerkstraat
Vanaf 1950 ging het hard met het plaatsen van kunstwerken in de openbare ruimte in Nederland. Niet omdat er bij elke willekeurig gemeentebestuur plotsklaps het besef doordrong van het belang van kunst. Nee, het was de 1-procentsregeling van de overheid die deze opvallende toenamen van kunstwerken verklaart. Volgens deze stimuleringsmaatregel moest 1% van de bouwsom van elk nieuwbouwproject besteed worden aan kunst. Gemeenten werden er overigens niet aangehouden om mee te doen.  Beverwijk paste deze regeling vooral toe in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Na 1980 raakte deze regeling in Beverwijk in onbruik. Na voltooiing in 1970 van het bibliotheekgebouw aan het Kerkplein koos het Beverwijks gemeentebestuur voor Piet Schoenmakers uit Roermond om een kunstwerk te maken. Het werd een zogenoemd bas-reliëf  aan de gevel. Het heeft geen titel mee gekregen, omdat men er in mag zien wat men wil. Het verbeeldt niets, het is uitsluitend de vorm die moet bekoren. En de structuur, want wie goed kijkt ziet dat iedere laag een andere oppervlaktestructuur heeft. Een ijverige schilder had het bas-reliëf  ooit kleuren gegeven. Nu is het weer in oorspronkelijke staat en dat is naturel. Meer van Piet Schoenmakers in Beverwijk: Weerhaan aan de Plesmanweg en de Levenscyclus die boven de ingang van het oude Stadkantoor hing.       

Bron: Blik op Beeld, Tekstbureau Zonneveld & Thöne i.o.v. gemeente Beverwijk, 2006.
Foto en bewerking: Co Backer
Keywords: bwijk Openbare Kunstwerken

Openbare Bibliotheek Kerkstraat

Vanaf 1950 ging het hard met het plaatsen van kunstwerken in de openbare ruimte in Nederland. Niet omdat er bij elke willekeurig gemeentebestuur plotsklaps het besef doordrong van het belang van kunst. Nee, het was de 1-procentsregeling van de overheid die deze opvallende toenamen van kunstwerken verklaart. Volgens deze stimuleringsmaatregel moest 1% van de bouwsom van elk nieuwbouwproject besteed worden aan kunst. Gemeenten werden er overigens niet aangehouden om mee te doen. Beverwijk paste deze regeling vooral toe in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Na 1980 raakte deze regeling in Beverwijk in onbruik. Na voltooiing in 1970 van het bibliotheekgebouw aan het Kerkplein koos het Beverwijks gemeentebestuur voor Piet Schoenmakers uit Roermond om een kunstwerk te maken. Het werd een zogenoemd bas-reliëf aan de gevel. Het heeft geen titel mee gekregen, omdat men er in mag zien wat men wil. Het verbeeldt niets, het is uitsluitend de vorm die moet bekoren. En de structuur, want wie goed kijkt ziet dat iedere laag een andere oppervlaktestructuur heeft. Een ijverige schilder had het bas-reliëf ooit kleuren gegeven. Nu is het weer in oorspronkelijke staat en dat is naturel. Meer van Piet Schoenmakers in Beverwijk: Weerhaan aan de Plesmanweg en de Levenscyclus die boven de ingang van het oude Stadkantoor hing.

Bron: Blik op Beeld, Tekstbureau Zonneveld & Thöne i.o.v. gemeente Beverwijk, 2006.
Foto en bewerking: Co Backer

Mens-stad-levenagp.jpg Monument_beschilder_staalagp.jpg Monument_voor_tolvrijdom_en_stadskleur_Breestraatagp.jpg nov_2013_foto_ipad_165.JPG Openbare_Bibliotheek_aan_het_Kerkpleinagp.jpg Paard_met_ruiter_Laan_der_Nederlanden_nabij_de_vijveragp.jpg Prometheus_aan_de_Warandeagp.jpg Staal_op_een_betonnen_sokkel_in_grintbed__Meubelb_agp.jpg Zonder_titelagp.jpg